denhaag4u{september 10, 2016}   Stagemisbruik neemt ergerlijke vormen aan

Stagemisbruik neemt ergerlijke vormen aan

stagemisbruik1

Flexibele Te misbruiken stagiaires zijn dé oplossing voor één van onze maatschappelijke problemen. Het idee van de Flex stagiaire werd donderdag bekroond met de uitreiking van de DDD-Awards (Dromen, Denken, Doen) tijdens het Ondernemersplein in Den Haag.

Volgens de jury van de prijs zijn Flex stagiaires dé oplossing voor een betere toekomst voor jongeren. Met dit plan wordt een stagiaire aan meerdere ondernemers gekoppeld die samen één stageplek aanbieden. Volgens de bedenkers kunnen vooral startups in hun eentje geen stagepek organiseren, maar door kleine bedrijven en stagiaires aan elkaar te koppelen worden twee problemen opgelost. Bovendien doet de stagaire op meerdere plekken ervaring op.Dan kunnen die misbruikt worden door meerdere werkgevers. Een soort ondernemers gangbang van studenten die geen keus hebben en die nog eens door Karsten Klein (CDA) gepropageerd en gesubsidieerd  wordt.

avatar kompKomp u ter hulp

We zijn fel tegen die flex stagiaires en zullen er ook alles aan doen om te voorkomen dat die jongeren misbruikt gaan worden. Je krijgt dezelfde wantoestanden als met die thuiszorgwerkers. 4 adressen waar je per dag 1 uur bezig bent, maar wel met je reistijd samen 8-10 uur onderweg bent. En natuurlijk maar 4 uur mogen schrijven. 600 uur stage moeten lopen en totaal 1.200-1.500 uur bezig en onderweg zijn. En daar nog een prijs voor krijgen om die idioterie tot uitvoering te mogen brengen. Nu nog wachten op de eerste rechtszaken wegens dwangarbeid. Want die reistijd wordt niet betaald en valt ook niet onder schooltijd en is dus vrije tijd. Iemand dwingen iets te doen in zijn vrije tijd waar die niet voor wordt betaald valt onder de noemer dwangarbeid volgens de conventie van Genève. Dat is ook de reden waarom de verplichte maatschappelijke stage, die jongeren in hun vrije tijd moesten lopen, in allerijl is afgeschaft en ze dat nu tijdens schooltijd doen.

De Internationale Arbeids Organisatie (ILO) heeft in 1930 in Genève bepaald wat men als dwangarbeid opvat: “iedere vorm van werk of dienstverlening die onder dreiging van straf (zoals geen diploma verstrekken) wordt verlangd van een persoon en waarvoor die persoon zich niet vrijwillig ter beschikking heeft gesteld”. Iedere jongere is in Nederland volgens de leerplichtwet verplicht om naar school te gaan. Het niet voldoen aan de leerplicht is strafbaar. Omdat de maatschappelijke stage een verplicht onderdeel was van het verplicht te volgen curriculum op de middelbare school, wordt de maatschappelijke stage als dwangarbeid gekenmerkt. En daar kan je dus ook de reisuren van die flexstage onder scharen. Het idee lijkt wel aardig maar mist de nodige rechtsgrond en het besef van het veel langer bezig moeten zijn. Daarnaast worden stagiaires over het algemeen al misbruikt voor de rotklusjes en komen ze tijdens hun werk al niet toe aan hun kernopdrachten. Als dan ook die reisuren nog van hun vrije tijd afgaan, komt de studie in de knel en wordt het paard achter de wagen gespannen.

Al zou je een rooster met meerdere werkgevers in dagen of weken opstellen, blijft het onmogelijk om als stagiair in meerdere bedrijven, die elk hun eigen cultuur kennen, zo wisselend te kunnen functioneren. Werkgevers als loverboy

 

Advertenties


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

et cetera
%d bloggers liken dit: